Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Alger : Tietoa Algeriasta : Kahdenväliset suhteet

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Maatiedosto Algeria

Kahdenväliset suhteet

Suhteet

Suomi tunnusti Algerian heti sen itsenäistyttyä vuonna 1962 ja avasi suurlähetystön Algeriassa ensimmäisten maiden joukossa. Suomen ja Algerian suhteet ovat tästä lähtien olleet hyvät. Sisällissodan aikana 90-luvulla yhteydenpito tosin väheni, mutta etenkin 2010-luvulla vierailuvaihto on vilkastunut. Ulkoministeri ja ulkomaankauppaministeri ovat käyneet vierailulla Algeriassa ja Suomen vienti Algeriaan on kaksinkertaistunut. Algeriasta Suomessa on käynyt telekommunikaatioministeri. Lisäksi kulttuurivaihto on ollut aktiivista ja suomalaisia vieraita on nähty vuosittain EU:n kulttuurifestivaaleilla kuin Algerin sinfoniafestivaaleilla. Tämän lisäksi Algeriaan on tehty yksittäisiä taiteilijavierailuita. Tampereen yliopistolla on virallinen yhteistyösuhde Algerian tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen vienti Algeriaan on kaksinkertaistui vuosien 2009 ja 2013 välillä. Perinteisen puutavaran rinnalle ovat tulleet erilaiset teollisuuden koneet ja laitteet, öljyjalosteet, paperi, teräs ja kemikaalit. Sampo Rosenlew on lisäksi käynnistänyt Algeriassa leikkuupuimureiden kokoonpanon yhteisyrityksessä. Algeria on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueella Saudi-Arabian ja Egyptin jälkeen. Suomen Algerian viennin arvo on saavuttanut yli 200 miljoonan euron tason.

 

Suomi on tuonut ajoittain Algeriasta lähinnä raakaöljyä. Öljyn tuonti ei ole perustunut kuitenkaan pitkäaikaisiin toimitussopimuksiin, minkä takia tuonnin määrä on vaihdellut vuosittain hyvinkin jyrkästi. Vuosi 2013 oli öljyn tuonnin osalta huippuvuosi, sillä tuontimme arvo nousi silloin 142 miljoonaan euroon.

Kulttuurisuhteet

Suomen ja Algerian välillä allekirjoitettiin korkeakouluopetusta korkeakouluyhteistyötä koskeva yhteistyömuistio vuonna 2011. Tampereen yliopiston yhteydessä toimivalla TAPRI:lla on institutionaaliset suhteet algerialaisiin tutkimuslaitoksiin ja yliopistoihin. Osana tätä yhteistyötä Algeriassa järjestettiin tammikuussa 2014 yhteiskuntatieteellinen kollokvio. Lisäksi suomalaisilla yliopistoilla on ollut yhteistyötä Algerian yliopistojen kanssa vaativiin olosuhteisiin kehitetyn teknologian kehittämiseksi mm. tuuliturbiinien osalta. Suomella ja Algerialla on myös aiesopimus laajasta informaatioteknologiaa hyödyntävän hankkeen kehittämisestä Itä-Algerian yliopistokonsortion kanssa, jossa Biskran yliopiston on ollut määrä toimia pilottikohteena.

 

Suomalaiset ovat lisäksi osallistuneet vuosittain Algeriassa järjestetyille EU:n kulttuurifestivaaleille ja Algerin sinfoniafestivaalille, missä ovat esiintyneet mm. Rovaniemen kamariorkesteri ja Trio Hakkila-Helasvuo-Karttunen. Kirjallisuuden alalla yhteistyössä on ollut esillä etenkin Mohammed Dib, joka on asunut Suomessa. Lisäksi algerialaisia kirjailijoita on ollut mukana Mukkulan kirjailijatapaamisissa.

Suomalaiset, suomen kieli

Algeriassa asuu noin 40 Suomen kansalaista, joista useimmilla on Algerian ja Suomen kaksoiskansalaisuus.

Sopimukset

  • Sopimus sijoitusten vastavuoroisesta edistämisestä ja suojaamisesta (SopS 8-9/2007)
  • Taloudellista, teollista, tieteellistä ja teknistä yhteistyötä koskeva sopimus (SopS 13/1984)

Vierailut

Suomen ulkomaankauppaministeri vieraili Algeriassa liikemiesdelegaation kanssa joulukuussa 2012. Suomen ulkoministeri vieraili Algeriassa helmikuussa 2014. Lisäksi taloudellisista ulkosuhteista vastaava alivaltiosihteeri vieraili Algeriassa toukokuussa 2013.

 
Algerian telekommunikaatioministeri vieraili Suomessa syyskuussa 2013.

 

Algerian hallitus toukokuussa 2015:

pdfAlgerian hallitus toukokuussa 2015 (pdf, 188kt)

TulostaLähetä

Tämän sivun sisällöstä vastaa Ulkoasiainministeriö Afrikan- ja Lähi-idän osasto

Päivitetty 1.8.2011

© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot