Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Algerian uudet kaupanesteet - Suomen suurlähetystö, Alger : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Edustustojen raportit, 24.1.2018

Algerian uudet kaupanesteet

Algeria on asettanut vuoden 2018 alussa useita uusia kaupanesteitä: lukuisten tuotteiden tuonnin kielto, joidenkin tuotteiden tullien korotukset sekä uusia ennakkoehtoja ulkomaanmaksuille. Lisäksi vaaditaan todistus tuotteen vapaasta myytävyydestä alkuperämaassa.

Algeria luopuu tuontilisenssijärjestelmästä vuodelle 2018 ajoneuvoja lukuun ottamatta. Vuoden 2017 aikana tuontilisenssit olivat keskeinen väline Algerian protektionistisessa kauppapolitiikassa, jolla pyritään tasapainottamaan hiilivetyjen hinnan laskusta aiheutunutta ulkomaankaupan alijäämää ja valuuttavarannon hupenemista.

Korvaavina toimina Algeria on antanut useita uusia tuontia vaikeuttavia määräyksiä, joita on käsitelty alla tarkemmin. Useimmille kohteena oleville tuotteille on hallituksen mukaan paikallista valmistusta tai paikallisesti tuotettu vaihtoehto.

Sahatavara ja teräs ovat huomattavia poikkeuksia, joka aiemmin olivat lisenssien kohteena, mutta eivät ole kieltolistalla tai maksujen ja veronkorotusten kohteena. Niiden tuonti on siis periaatteessa vapaata muiden voimassa olevien säädösten rajoissa.

Sahatavaran poistamiseen tuonninrajoitusten piiristä lienee vaikuttanut Suomen suurlähetystön ja muiden viranomaisten sekä saha-alan aktiivinen toiminta asiassa. Lisenssien aiheuttama menetys Suomen sahatavaran viennille Algeriaan vuonna 2017 lienee noin puolet normaalista 100 miljoonasta eurosta.

Todistus tuotteen vapaasta myytävyydestä alkuperämaassa

Algerian kauppaministeriön sivuillaan julkistamassa tiedotteessa kerrotaan, että ulkomaanmaksujen ennakkoluvan hakemukseen (domiciliation bancaire, käytännössä tarkoittaa usein remburssin avaamista) on liitettävä todistus, että tuote on alkuperämaassa vapaasti myytävissä ja turvallisuus- ja kuluttajansuojamääräysten mukainen.

Valmistajan on itse määritettävä toimivaltainen viranomainen, joka tällaisen todistuksen voi alkuperämaassa antaa.  Mallilomakkeen voi ladata kauppaministeriön sivuilta löytyvästä tiedotteesta. Toistaiseksi kauppakamari on ilmoittanut, että se voi vahvistaa yritysten itse laatimia todistuksia, ellei olosuhteista muuta ilmene.

Määräyksen täyttämiseen liittyvät yksityiskohdat selvinnevät käytännön kautta, kun algerialaiset tuontiyritykset toimittavat asiakirjat omiin pankkeihinsa.

851 tuotteen tuontikieltolista

Hallituksen poikkihallinnollinen komitea on laatinut listan tuotteista, joiden maahantuonti on kokonaan keskeytetty toistaiseksi. Listalla on 45 tuoteryhmää, mm. monet elintarvikkeet, rakennusmateriaalit, huonekalut, hygieniapaperituotteet ja leikkuupuimurit.

Monien listalla olevien tuotteiden kauppa oli jo valmiiksi keskeytynyt, sillä ne olivat lisenssijärjestelmän piirissä, eikä vuoden 2017 lisenssejä ollut myönnetty.

Hallitus on ilmoittanut harkitsevansa listaa uudelleen helmikuussa, kun sen vaikutuksesta on saatu kokemuksia.

Tullimaksujen korotukset

32 tuoteryhmän tullimaksuja on nostettu vuoden 2018 budjettilaissa tarkemmin määritellyllä tavalla. Kohteena ovat tietyt elintarvikkeet, elektroniikkatuotteet ja investointihyödykkeet. Listalla on myös suomalaisyritysten valmistamia tuotteita, kuten siltanosturit ja sähkömuuntajat.

Kulutusveron laajennus

Kymmenelle tuoteryhmälle on asetettu 30 prosentin kulutusvero, joka lisätään myyntihintaan arvonlisäveron lisäksi. Kohteena ovat jotkin elintarvikkeet ja kodinelektroniikkatuotteet.

Lähetystösihteeri Ari Tenho toimii Team Finland -koordinaattorina Suomen suurlähetystössä Algerissa.

Tulosta

Päivitetty 30.1.2018


© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot