Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomi kantaa vastuun turvapaikanhakijoista - Suomen suurlähetystö, Alger

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 14.4.2016

Suomi kantaa vastuun turvapaikanhakijoista

Suomi helpottaa osaltaan Etelä-Euroopan ja Turkin maahanmuuttopaineita ottamalla vastaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Käytännössä järjestelyt tapahtuvat EU:n sisäisin siirroin ja uudelleensijoituksin.

Turvapaikanhakijat

Uudelleensijoittaminen koskee syyrialaisia

EU:n ja Turkin sopimukseen perustuva uudelleensijoittaminen koskee ainoastaan Turkissa oleskelevia syyrialaisia henkilöitä. Järjestelyn kautta Suomi on vastaanottanut huhtikuun alkuun mennessä 11 syyrialaista ja luvannut ottaa tänä vuonna kaikkiaan 600 syyrialaista kiintiöpakolaisina Turkista.

Uudelleensijoittamista koskevassa järjestelyssä jokaista Kreikasta tai Italiasta palautettavaa syyrialaista kohden EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. Suomen ohella Saksa ja Hollanti ovat olleet ensimmäisiä EU-maita, jotka ovat vastaanottaneet Turkin syyrialaispakolaisia. Tässä Suomi osoitti vahvuutensa, sillä se onnistui ainoana maana saamaan kaikki syyrialaiset ajallaan ja sovitusti matkaan.

EU valmistautuu yhteensä noin 72 000 syyrialaispakolaisen sijoittamiseen Turkista EU-alueelle.

Sisäisissä siirroissa etusija haavoittuvassa asemassa olevilla

EU:n sisäisinä siirtoina Suomi on ottanut vastaan huhtikuun alkuun mennessä 259 turvapaikanhakijaa, 148 Italiasta ja 111 Kreikasta. Kaiken kaikkiaan maaliskuuhun mennessä sisäisiä siirtoja toteutettiin EU:ssa 1 061, josta Suomen osuus on näin ollen noin 20 prosenttia.

Kahden vuoden aikana Suomi on sitoutunut vastaanottamaan sisäisin siirroin yhteensä noin 3 200 turvapaikanhakijaa. Näiden henkilöiden hakemukset käsitellään samaan tapaan kuin kaikkien muidenkin turvapaikanhakijoiden. Toisaalta jos sisäisen siirron kautta tullut henkilö poistuu maasta ja hakee turvapaikkaa toisessa valtiossa, on Suomi velvollinen ottamaan henkilön takaisin Dublin-asetuksen perusteella.

Eurooppa-neuvosto on sopinut yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista EU-alueella kahden vuoden aikana. Neuvoston mukaan haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt ovat etusijalla.

Vastaanottamalla pakolaisia sekä turvapaikanhakijoita Suomi osoittaa jäsenmaana EU:n sisäistä yhteisvastuuta ja solidaarisuutta myös kolmansia maita kohtaan.

Tulosta

Päivitetty 14.4.2016


© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot