Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finland bär sitt ansvar för de asylsökande - Finlands ambassad, Alger

FINLANDS AMBASSAD, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Tel. +213-21-692 925, E-post: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 14.4.2016

Finland bär sitt ansvar för de asylsökande

Finland bidrar till att underlätta pressen på Sydeuropa och Turkiet genom att ta emot flyktingar och asylsökande. I praktiken sker detta genom omplacering inom EU och vidarebosättning.

Turvanpaikanhakijat SV

Vidarebosättning för syrier

Vidarebosättning på basis av avtalet mellan EU och Turkiet gäller enbart syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet. Genom arrangemanget har Finland vid början av april tagit emot 11 syriska flyktingar. Finland har lovat ta emot 600 syriska kvotflyktingar från Turkiet i år.

Enligt avtalet tar EU emot en syrisk flykting från Turkiet för varje syrier som återsänds från Grekland eller Italien. Finland hör vid sidan om Tyskland och Nederländerna till de första EU-länderna som tagit emot syriska flyktingar från Turkiet inom ramarna för avtalet. Finland var det enda landet som lyckades få iväg alla syriska flyktingar som överenskommet och i tid.

EU förbereder sig på att vidarebosätta cirka 72 000 syriska flyktingar från Turkiet inom EU.

Sårbara personer prioriteras

I början av april hade Finland inom ramarna för EU:s interna omplaceringar tagit emot 259 asylsökande varav 148 personer från Italien och 111 från Grekland. Sammanlagt har 1 061 personer omplacerats i EU till och med slutet av mars och Finlands andel av dessa har varit 20 procent.

Finland har förbundit sig till att ta emot sammanlagt ungefär 3 200 asylsökande inom ramarna för den interna omplaceringen under en tvåårsperiod. De här människornas asylansökningar behandlas på samma sätt som alla andra. Däremot är Finland enligt Dublinförordningen skyldig att ta tillbaka en person om han eller hon kommit till landet som ett reslutat av intern omplacering och sedan söker asyl i ett annat land.

Europeiska rådet har kommit överens om en omfördelning av sammanlagt 160 000 asylsökande under två år. Rådet har beslutat att särskilt sårbara personer ska prioriteras.

Genom att ta emot flyktingar och asylsökande bär Finland sitt ansvar och visar solidaritet med andra EU-länder och med tredjeländer.

Skriv ut

Uppdaterat 14.4.2016


© Finlands ambassad, Alger | Kontaktuppgifter