Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Johanna Holmström Algerian kirjamessuilla - jännityskirjallisuutta ja naiskirjailijoita - Suomen suurlähetystö, Alger

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Johanna Holmström Algerian kirjamessuilla – jännityskirjallisuutta ja naiskirjailijoita

Kirjailija-toimittaja Johanna Holmström vieraili Algeriassa lokakuun lopulla edustuston kutsusta. Lyhyen vierailunsa aikana hän osallistui kahteen kirjamessujen yhteydessä järjestettyyn tapahtumaan. Sila -kirjamessut ovat merkittävä tapahtuma Algerian kulttuurielämässä. Messut keräävät kymmenen päivän aikana yli miljoona kävijää ja ne ovat näkyvästi esillä tiedotusvälineissä. Paikallisen kirjallisuuden lisäksi tarjolla on kirjallisuutta lähinnä naapurimaista ja Euroopasta.

Onko jännityskirjallisuus miehinen laji

EU-maat järjestivät messujen yhteydessä eurooppalaisten ja pohjois-afrikkalaisten kirjailijoiden tapaamisen. Järjestyksessä seitsemännen tapaamisen aiheeksi valikoitui jännityskirjallisuus, jonka tiimoilta järjestettiin kolme yleisölle avointa paneelikeskustelua. Jännityskirjallisuus on marginaalissa islamilaisissa maissa, mutta kasvua on havaittavissa. Marginaalissa olo johtuu kulttuurisista ja uskonnollisista eroista, monet jännityskirjallisuuden aiheet ovat tabuja.

Jännityskirjailijoiden tapaaminen

Jännityskirjallisuus on messujen otoksen pohjalta miehinen laji. 20 Pohjois-Afrikasta ja Euroopasta tulleesta kirjailijasta vain kolme oli naisia. Tämä kirvoittikin keskustelua mies- ja naisnäkökulmien sekä tyylilajien eroista. Miesten tuottama jännityskirjallisuus koetaan raaemmaksi, perinteisemmäksi miesten maailmaksi, jossa naiset ovat usein sivurooleissa. Johanna Holmströmin mielestä naiskirjailijat tuovat jännityskirjallisuuteen laajempaa ulottuvuutta, syvempää henkilökuvausta ja monipuolisia naishenkilöhahmoja.

Johanna Holmströmin juuri julkaistu kirja Hush Baby on trilleri, jossa jännitys kumpuaa ihmissuhteiden välisistä jännitteistä, ei verenvuodatuksesta. Hänen aikaisempienkin teostensa keskeinen aihepiiri ovat ihmissuhteet, erityisesti naisten välillä. Holmströmin edellinen kirja Itämaa (alkuperäinen ruotsinkielinen nimi Asfaltsänglar) kertoo Suomessa asuvien algerialaistaustaisten siskosten elämästä.

Naisten elämää

Itämaa –kirja, Holmströmin aiemmat kokemukset Algeriasta ja hänen taustansa suomenruotsalaisen vähemmistön edustajana nousivat keskustelun aiheeksi naiskirjailijoiden tapaamisessa. Suomen ja Norjan suurlähetystöt järjestivät keskustelutilaisuuden, johon Holmströmin lisäksi osallistui Norjasta kirjailija Helene Uri, Algeriasta toimittaja-kirjailija Chara Fatiha, Eurooppaan muuttanut kirjailija Aisha Bouadaci sekä ranskankielen professori ja kirjailija Leila Hamouteme. Paneelikeskustelun veti ainut miesjäsen, kirjailija ja lingvisti Mohamed Lakhdar Maougal.

Suurlähettiläät ja panelistit

Keskustelun vetäjä halusi vastauksen kysymykseen, onko nais- ja mieskirjailijoiden välillä eroa. Panelistit totesivat, että kirjailijan kirjoittamisella ei ole sinänsä sukupuolta, mutta aihevalinnoissa ja käsittelytavoissa on nähtävissä eroja. Lisäksi yleisön ja ammattilaisten odotukset ovat usein erilaisia nais- ja mieskirjailijoille.

Yleisteema naiset ja naiskirjallisuus kattoi lopulta hyvin laajan valikoiman keskustelunaiheita. Suomen ja Algerian (nais)historiaa yhdistää sodat – millainen on naisten rooli sotakirjallisuudessa ja sodan melskeessä. Naisten ei odoteta kirjoittavan sotakirjallisuutta. Panelistit pitivät tärkeänä, että myös naiset kertovat sodasta. Naiset ovat historian kuluessa olleet tärkeitä kertomusten välittäjiä. Nyt tämä kerronta on saanut enenevässä määrin myös kirjallisen muodon.  Myös ympäristöteema nousi esille. Pohdittiin millainen vaikutus ympäristöongelmilla voi olla naisen elämään, miten ruokkia perhe vaikeissa, saastuneissa olosuhteissa.

Naisten asemaan keskittynyt keskustelu nostatti joissakin yleisössä olleissa algerialaismiehissä pienen vastarinnan. Keskustelu kuulosti suomalaisen korvissa tutulta, kun peräänkuulutettiin miesten oikeuksia. Miesten kommenteissa korostettiin perinteitä, kulttuurieroja ja uskontoa.

Kirjailijavierailu ja aihe saivat laajempaa huomiota radio- ja aamu-tv vierailujen myötä.

pdfPanelistien CVt ranskaksi

pdfChercher la Femme -tapahtuman mainos

Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 11.11.2015


© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot