Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suurlähettiläs Hannele Voionmaan Algerian kausi päättyi - Suomen suurlähetystö, Alger

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Suurlähettiläs Hannele Voionmaan Algerian kausi päättyi

Suomen kymmenes suurlähettiläs Algeriassa palasi neljän vuoden kauden jälkeen takaisin Suomeen. Villa Finlandian prinsessanlinna oli herätetty syksyllä 2011 toimintaan lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen ilman paikalla toimivaa suurlähettilästä.

Actionia on riittänyt. Vieraita on vastaanotettu – lähes tyhjästä aloitettu kontaktilista lähentyy tuhatta merkintää. Suomen ja Algerian välinen kauppa on viidessä vuodessa lähes kolminkertaistunut, vienti Suomesta Algeriaan on kaksinkertaistunut. Vienti Algeriaan on Afrikan sekä arabimaiden kolmanneksi suurinta.

Näkymä Villa Finlandian terassilta Algerin lahdelle

Suomi on osallistunut Alger'n vuosittaisiin pääkulttuuritapahtumiin, näin myös pääkaupungin ulkopuolella. Arabialaisen kulttuurin pääkaupungissa Constantinessa esiteltiin suomalaisen arabologin G. A. Wallinin 200-vuotisnäyttely arabiaksi keväällä 2015. EU-maiden yhteisiin tapahtumiin on osallistuttu korkealla tasolla yli 10 kertaa. Viimeisin suomalainen esiintyjä, kabyliksi ja suomeksi  laulava Stina on tavoittanut miljoonia TV-katselijoita ja some-vierailijoita – Suomea tunnetaan nyt myös Algerian nuorison parissa.

Suomessa Algeriaa on tehty tunnetuksi suurlähettilään road show'illa, kirjoituksilla ja haastatteluilla. Suomi juhlisti Algerian 50-vuotisjuhlia vuonna 2012 historianseminaarilla. Tieteellisiä yhteisseminaareja on pidetty vuosittain. Teemoittain toteutettu asiantuntijavaihto, messuosallistuminen ja Team Finland-tapahtumat ovat säännöllistyneet.

Mitä erityistä on jäänyt mieleen Algerian vuosista?

Algerian yhteydessä tärkeäksi voimavaraksi mainittu "kärsivällisyys" ei lopulta ole ollut Algerian päässä niinkään koetuksella. Hankkeet on yhtä lukuun ottamatta saatu päätökseen tai elinvoimaisina seuraavan suurlähettilään kaudelle. Maiden ulkopolitiikasta on löytynyt hengenheimolaisuutta poliittisten ratkaisujen korostamisesta ja rauhanvälityksestä. Algeria on ollut kiinnostunut muun muassa Suomen viestintälaista, sähköisen kaupankäynnin järjestelmistä ja perustuslain vähemmistön kohteluun liittyvästä kohdasta.

Kantele ja algerialainen soitin kanu kohtasivat suurlähettiläs Voionmaan läksiäistilaisuudessa.

Huippuhetket ovat liittyneet suomalaissopimusten allekirjoitustilaisuuksiin, kulttuuritapahtumien algerialaisyleisön aitoihin ja tason ymmärtäviin reaktioihin, algerialaisten poikkeukselliseen huolenpitoon ja ystävällisyyteen. Ihmistaidot ovat maan voimavara, jolle on ja tulee olemaan paljon käyttöä kaikessa toiminnassa. Algerialaiskuoron Villa Finlandian puuportailla suomeksi laulama Finlandia itsenäisyyspäivänä 2014 oli hieno lahja säveltäjä Sibeliukselle ja Suomelle.

Suurlähettiläs Voionmaa haluaa esittää lämpimät kiitoksensa algerialaisille kaikesta ystävällisyydestä ja avusta, ja maidemme välisten suhteiden tuomisesta uudelle tasolle. "Suomen ja Algerian suhteet ovat hyvät ja ongelmattomat" – on ollut toistuva arvio ministerivierailuilla ja läksiäistilaisuuksissa. Runsaasti jää vielä tehtävää uudelle Suomen Algerian suurlähettiläs Tuula Svinhufvudille monien mahdollisuuksien Algeriassa. Tähän tehtävään Voionmaa toivottaa paljon onnea.

Tulosta

Päivitetty 17.9.2015


© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot