Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Debatt i Finland 44/2014 - Finlands ambassad, Alger

FINLANDS AMBASSAD, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Tel. +213-21-692 925, E-post: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
UtrikesministerietFinlands ständiga representation vid EU, Bryssel

Debatt i Finland 44/2014

Avsikten med denna sammanställning, som riktar sig till skandinaviska journalister, är att ge en kort översikt av den politiska debatten i Finland. Pressöversikten är sammanställd av Larserik Häggman, och distribueras varje vecka (under sommarmånaderna varannan vecka). Chefredaktör Häggman svarar för urval och synpunkter i denna resumé.

Vecka 44

Riksdagen höll under veckan sedvanlig sessionspaus när Nordiska rådet samlades i Stockholm. Den politiska diskussionen kom att handla om Centerns fortsatta framgångar i opinionsmätningar och Samlingspartiets påstådda övermod.

Ingen finsk-svensk Natoutredning

Finlands och Sveriges statsministrar Alexander Stubb (Saml.) och Stefan Lövén (S) var eniga om att ingen gemensam Natoutredning skall göras. Förslag om en utredning hade lagts av den förra borgerliga svenska regeringens utredningsman, ambassadör Tomas Bertelman. Enligt Stubb är utgångspunkten den att Finlands regering själv utreder om det anses aktuellt. Han välkomnade emellertid diskussion och akademiska övningar.

Frågan var också uppe när utrikesministrarna Erkki Tuomioja (Sdp) och Margot Wallström möttes i samband med Nordiska rådets session. Ingendera ministern såg något behov av en utredning.

Samlingspartiet anses övermodigt

Hela sextio procent av finländarna uppfattar Samlingspartiet som övermodigt. Uppgiften framgår ur TNS Gallups mätning för de stora partierna. Imagemätningarna som normalt inte ges offentlighet avslöjades nu av rundradiobolaget Yles nyheter.  Inget av de övriga partierna kom upp över trettio procent när det gäller övermod.

Mätningen satte genast fart på spekulationer om att Samlingspartiet lämnas utanför regeringen efter valet i vår.

Centern drar ifrån

Centern fortsätter att klara sig bra i opinionsmätningar. Nu noterades partiet för ett stöd på 25,5 procent i Taloustutkimus mätning för rundradiobolaget Yles nyheter. Marginalen till tvåan är stor då Samlingspartiets stöd ligger på 19,2 procent. Jämfört med september hade Centern ökat med 2,2 procentenheter och Samlingspartiet minskatr men en procentenhet. Socialdemokraterna låg på 15,2 och Sannfinländarna på 15,1 procent.

Finska bankerna i gott skick

De finska banker som genomgick den Europeiska centralbankens stresstest befanns vara i gott skick. Finlands största bank OP-Pohjolas soliditet sjönk mest och soliditetsgraden stannade på tolv procent mot 16,4 i slutet av förra året. Nordea sjönk till 10,4 procent medan Danske bank noterades för 13,4 procent.

Nytt gasterminalförsök

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml.) meddelade under veckan om nya försök att föra gasterminalprojektet tillsammans med Estland i hamn. Bolaget Gasums tidigare meddelande om styrandade förhandlingar med EU visade sig sålunda förhastat. Planerna på en större lng-terminal på finska sidan, en mindre på estniska och en rörledning mellan terminalerna skall ha fått ny fart under klimattoppmötet i Bryssel. Nu är siktet inställt på att få fram ett nytt förslag till Estlands premiärminister Taavi Roivas besök i Finland om någon vecka.

Arbetslöshetsökningen avstannar

Arbetslöshetsökningen avstannar nästa år om arbets- och näringsministeriets  arbetsmarknadsprognos slår in. Ministeriet publicerade prognosen under veckan. Den visar på en gynnsam utveckling inom servicesektorn men fortsatta problem inom industrin. Arbetslösheten ligger både i år och nästa år på 8,6 procent.

För många tjänstemän

Centerledaren Juha Sipilä väckte under veckan uppmärksamhet då han inför företagarna  ansåg att det finns 20 000 för många tjänstemän i Finland. Enligt honom kunde antalet tjänstemän minska med så många under de närmaste tio åren. Några massuppsägningar vill Sipilä inte ha men vill minska antalet tjänstemän steg för steg i samband med naturlig avgång dvs pensionering.

Från Samlingspartiets och Sannfinländarnas sida höll man rätt långt med Sipilä medan Socialdemokraterna inte såg några skäl för att minska antalet tjänstemän. Alla partier vill öka effektiviteten genom utvecklade it-satsningar.

Skriv ut

Uppdaterat 5.11.2014


© Finlands ambassad, Alger | Kontaktuppgifter