Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Alger : Tietoa Algeriasta

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Alger

Ambassade de Finlande
10 Rue des Cèdres, El Mouradia, Alger, Algérie
Puh. +213-21-692 925, S-posti: sanomat.alg@formin.fi
Français | Suomi | Svenska
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Maatiedosto Algeria

Suhteet

Suomi tunnusti Algerian heti sen itsenäistyttyä vuonna 1962 ja avasi suurlähetystön Algeriassa ensimmäisten maiden joukossa. Suomen ja Algerian suhteet ovat tästä lähtien olleet hyvät. Sisällissodan aikana 90-luvulla yhteydenpito tosin väheni, mutta etenkin 2010-luvulla vierailuvaihto on vilkastunut. Ulkoministeri ja ulkomaankauppaministeri ovat käyneet vierailulla Algeriassa ja Suomen vienti Algeriaan on kaksinkertaistunut. Algeriasta Suomessa on käynyt telekommunikaatioministeri. Lisäksi kulttuurivaihto on ollut aktiivista ja suomalaisia vieraita on nähty vuosittain EU:n kulttuurifestivaaleilla kuin Algerin sinfoniafestivaaleilla. Tämän lisäksi Algeriaan on tehty yksittäisiä taiteilijavierailuita. Tampereen yliopistolla on virallinen yhteistyösuhde Algerian tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa.

Kaupallis-taloudelliset suhteet

Suomen vienti Algeriaan on kaksinkertaistui vuosien 2009 ja 2013 välillä. Perinteisen puutavaran rinnalle ovat tulleet erilaiset teollisuuden koneet ja laitteet, öljyjalosteet, paperi, teräs ja kemikaalit. Sampo Rosenlew on lisäksi käynnistänyt Algeriassa leikkuupuimureiden kokoonpanon yhteisyrityksessä. Algeria on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän alueella Saudi-Arabian ja Egyptin jälkeen. Suomen Algerian viennin arvo on saavuttanut yli 200 miljoonan euron tason.

 

Suomi on tuonut ajoittain Algeriasta lähinnä raakaöljyä. Öljyn tuonti ei ole perustunut kuitenkaan pitkäaikaisiin toimitussopimuksiin, minkä takia tuonnin määrä on vaihdellut vuosittain hyvinkin jyrkästi. Vuosi 2013 oli öljyn tuonnin osalta huippuvuosi, sillä tuontimme arvo nousi silloin 142 miljoonaan euroon.

Kulttuurisuhteet

Suomen ja Algerian välillä allekirjoitettiin korkeakouluopetusta korkeakouluyhteistyötä koskeva yhteistyömuistio vuonna 2011. Tampereen yliopiston yhteydessä toimivalla TAPRI:lla on institutionaaliset suhteet algerialaisiin tutkimuslaitoksiin ja yliopistoihin. Osana tätä yhteistyötä Algeriassa järjestettiin tammikuussa 2014 yhteiskuntatieteellinen kollokvio. Lisäksi suomalaisilla yliopistoilla on ollut yhteistyötä Algerian yliopistojen kanssa vaativiin olosuhteisiin kehitetyn teknologian kehittämiseksi mm. tuuliturbiinien osalta. Suomella ja Algerialla on myös aiesopimus laajasta informaatioteknologiaa hyödyntävän hankkeen kehittämisestä Itä-Algerian yliopistokonsortion kanssa, jossa Biskran yliopiston on ollut määrä toimia pilottikohteena.

 

Suomalaiset ovat lisäksi osallistuneet vuosittain Algeriassa järjestetyille EU:n kulttuurifestivaaleille ja Algerin sinfoniafestivaalille, missä ovat esiintyneet mm. Rovaniemen kamariorkesteri ja Trio Hakkila-Helasvuo-Karttunen. Kirjallisuuden alalla yhteistyössä on ollut esillä etenkin Mohammed Dib, joka on asunut Suomessa. Lisäksi algerialaisia kirjailijoita on ollut mukana Mukkulan kirjailijatapaamisissa.

Suomalaiset, suomen kieli

Algeriassa asuu noin 40 Suomen kansalaista, joista useimmilla on Algerian ja Suomen kaksoiskansalaisuus.

Sopimukset

  • Sopimus sijoitusten vastavuoroisesta edistämisestä ja suojaamisesta (SopS 8-9/2007)
  • Taloudellista, teollista, tieteellistä ja teknistä yhteistyötä koskeva sopimus (SopS 13/1984)

Vierailut

Suomen ulkomaankauppaministeri vieraili Algeriassa liikemiesdelegaation kanssa joulukuussa 2012. Suomen ulkoministeri vieraili Algeriassa helmikuussa 2014. Lisäksi taloudellisista ulkosuhteista vastaava alivaltiosihteeri vieraili Algeriassa toukokuussa 2013.

 
Algerian telekommunikaatioministeri vieraili Suomessa syyskuussa 2013.

 

Algerian hallitus toukokuussa 2015:

pdfAlgerian hallitus toukokuussa 2015 (pdf, 188kt)

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Algeria sijaitsee Pohjois-Afrikassa. Naapurivaltioita ovat

 

  • Marokko,
  • Mauritania 
  • Mali
  • Niger
  • Libya
  • Tunisia

Asuminen, asunnot

Algeriassa on saatavan länsimaiset standardit täyttäviä asuntoja, mutta asuntojen vuokrataso ulkomaalaisille on hyvin korkea. Monet ulkomaalaiset asuvat erillisissä omakotitaloissa, joihin kuuluu usein pieni puutarha. Keskustan alueen ulkopuolella asuttaessa monissa taloissa on yövartiointi.

Autot

Algerin kaupungissa on metro, raitiovaunu- ja bussiliikennettä. Käytännössä monilla alueilla liikkuminen edellyttää taksin käyttöä. Taksin käyttö on varsin edullista.

Ilmasto

Algeria sijaitsee samalla leveysasteella Malagan kanssa. Talviseen aikaan Algeria on kuitenkin varsin altis Atlantilta tuleville matalapaineille, minkä takia talvisin saattaa olla jopa kylmempää ja sateisempaa kuin Etelä-Espanjassa. Kesät puolestaan voivat olla hyvinkin kuumia eteläisten ilmavirtausten ja Saharasta tulevan mannermaisen korkeapaineet asettuessa Algerian ylle. Kevät sää on usein varsin epävakaa. Sen sijaan syksyt ovat ilmaston kannalta myönteisiä, koska lämpimiä säitä riittää usein lokakuun loppuun saakka.

Joukkoliikenne

Taksi on ulkomaalaisen kannalta kätevin tapa liikkua Algerissa. Algerissa on myös metro, rautatie ja bussiliikennettä, mutta niiden käyttö ei ole usein mahdollista.

Juomarahat

Ravintoloissa on tapana antaa juomarahaa. Myös taksikyydistä annettu maksu usein pyöristetään. Sen sijaan julkisen vallan edustajille ei ole syytä antaa juomarahaa.

Jätehuolto

Algerin kaupungissa jätehuolto toimii säännöllisesti. Talousjätteet kerätään talojen edestä joka yö.

Kodinhoitoapu

Kodinhoito apua on saatavana, mutta sen taso saattaa vaihdella. Normaali siivoojan päiväpalkka on ulkomaalaisten palveluksessa on noin 15 - 20 euroa päivässä.

Koulut ja opiskelu

Algeriassa on ulkomaalaisille lapsille vain ranskankielisiä kouluja. Ranskan suurlähetystön ylläpitämään kouluun saattaa kuitenkin olla vaikea päästä. Englanninkielisiä kouluja ei ole toistaiseksi.

Käymälät

Ravintoloiden ja kahviloiden yhteydessä on käymälöitä, joita myös ulkomaalaiset voivat käyttää.

Lapset

Pienille lapsille Algerissa on lasten tarhoja ja pienten lasten kanssa Algerissa asuminen on mahdollista etenkin, jos asuu omakotitalossa. Sen sijaan teini-ikäisille lapsille vapaa-ajan toimintamahdollisuudet ovat rajoitetut.

Liikennekäyttäytyminen

Algeriassa on eteläinen liikennekulttuuri, minkä takia varovaisuus ja kärsivällisyys ovat valttia. Liikenne on ajoittain äärimmäisen ruuhkainen, koska esimerkiksi Algerin kaupungin katuinfrastruktuuri on riittämätön autokannan kokoon nähden.

Majoitus

Algeriassa on länsimaiset standardit täyttäviä hotelleita, vaikka maassa ei toistaiseksi ole ollut mahdollista perustaa kansainvälisten ketjujen suoraan hallinnoimia hotelleja. Länsimaisen turismin puute ja rajoitettu kilpailu vaikuttaa myös yleiseen palvelutasoon.

Mitat ja painot

Algeriassa ovat voimassa samat mitat ja painot kuin Ranskassa. Sähköpistokkeet ovat saman eurooppalaisen standardin mukaisia kuin Suomessa. Sähkövirran epätasaisuuden takia elektronisten laitteiden kanssa suositellaan käytettäväksi virrantasaajaa.

TulostaLähetä

Tämän sivun sisällöstä vastaa Ulkoasiainministeriö Afrikan- ja Lähi-idän osasto

Päivitetty 25.5.2015

© Suomen suurlähetystö, Alger | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot